Hakkında

MEHMET ALKIŞ

1954’te Mardin’de  doğdu. Babası bölgede Melle Sabri adıyla tanınan bir İslam alimidir.

İlkokulu çocukluğunun geçtiği Ceylanpınar’da okudu. Medresede özel dini eğitim aldı, Arapça ve Osmanlıca çalıştı.

Mardin’de bir yıl okuduğu İmam Hatip Okulunu Diyarbakır’da yatılı olarak tamamladı.

Bu yıllarda dersten çok kitaplarla ve sosyal çalışmalarla ilgilendi.

O tarihte, İmam Hatip Okulu mezunlarının girebildiği tek üniversite olması nedeniyle yüksek öğrenimini Erzurum’da sürdürmek zorunda kaldı. Üniversitenin tüm bölümlerine girebildiği halde, çalışıp okumak zorunda olduğundan en kolay bitirebileceği Edebiyat Fakültesi’ne kayıt yaptırdı (1973). Bu arada, aynı yıl lise diploması alarak tekrar girdiği sınavda ODTÜ İdari Bilimler Fakültesine girme hakkı kazandı, ama parasızlık yüzünden kayıt yaptıramadı.

Üniversite öğreniminin ikinci yılından itibaren Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünde memur olarak çalıştı (1974-1977).

Urfa Lisesi ve Ceylanpınar Lisesinde iki yıl öğretmen olarak çalıştı. (1978-1980)

İzmir’de yedek-subay olarak askerlik yaptı (1980-1981) .  

1982 yılında Gaziantep’e öğretmen olarak atandı.

1983’te Ankara Hukuk Fakültesine kayıt yaptırdı.                                       

1985 –1993 yılları arasında sırasıyla Gaziantep’te ve sürgün edildiği Kastamonu ve Yozgat’ta Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptı.

1993-1994 yıllarında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde danışman olarak bulundu.                            

1994’te Genel Sekreter olarak atandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevinden 2001 yılında kırk yedi (47) yaşında iken emekliye ayrıldı.

Emeklilik sonrası, Gaziantep’e yerleşti ve konut yapımı ile gayrimenkul alım satımı işleri ile ilgili ticari faaliyetlerde bulundu.

Evli ve biri Dilbilimci, ikisi Avukat olan üç çocuk babası.

SOSYAL ÇALIŞMALARI:

Mukaddesatçı Gençlik Derneği Başkanlığı- Diyarbakır 1971.

Erzurum Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Milli Selamet Partisi Gençlik Kolları 1974-1977

Gaziantep İslami Hizmetler Vakfı, Birlik Vakfı, vd. 1982-….

Diyarbakır’da birçok sivil toplum kuruluşunun çalışmalarına katıldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapan Sivil Toplum Kuruluşunun etkinlik ve toplantılarında yer aldı. 1994-2001

1995 ve 1999 seçimlerinde Milletvekili adayı olarak fiili siyaset içinde yer aldı.

2004’te Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı girişimlerde bulundu.

2006’da Gaziantep’te Mazlumder’in kurulmasına önayak oldu ve Kurucu Şube Başkanlığı yaptı. Ardından üç dönem Mazlumder Genel Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Başta insan hakları olmak üzere pek çok konuda ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma, etkinlik, konferans ve toplantılarda katılımcı ve konuşmacı olarak yer aldı (2006-2017).

Gaziantep Gönüllü kuruluşlar Platformunun kuruluşuna ve uzun zaman çalışmalarına öncülük yaptı (2007).

Gaziantep’te, Türkiye’de ilk defa İslami kesimin hak ve taleplerini öne çıkaran ve birçok gönüllü kuruluş ve kanaat önderinin katıldığı Anayasa Platformunun kurulmasına öncülük yaparak çalışmalarını yönetti (2002).  

Birçok tanınmış ilim adamı ve entelektüelin içinde yer aldığı ve kamuoyunda geniş yankı bulan Medrese Alimleri Platformunun kurulmasına ve çalışmalarına önderlik yaptı (2013).

Kürt Meselesi ile ilgili pek çok çalışmada katılımcı ve konuşmacı olarak bulundu.

Savaş dolayısıyla Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin sorunlarını çözmeye yönelik gönüllü bir gurubun oluşturulmasına ve çalışmalarına önayak oldu. (2013)

Gazete ve dergilerde yayınlanmış birçok makalesi ve röportajı yer aldı. Milat Gazetesinde 2012-2017 arası beş yıl köşe yazarlığı yaptı.

Siyaset Teorisi ve Tarihi, Kürt Meselesi ve İslam, Müslümanların Hakları, Şehircilik ve Yerel Yönetimler, Eğitim Felsefesi, Modernleşme Öncesi Eğitim, Toplumsal Değişim gibi konularda yaptığı bir kısmı yayınlanmış çalışmaları bulunmaktadır.

Ayrıca; babasının medrese öğrenimi gördüğü Suriye ve sonraki hayatının geçtiği Mardin ve bölge illerinin yakın tarihine ışık tutan “Bir Devir Bir Şahit: Melle Sabri” adlı çalışması kitap olarak yayınlanmıştır.

Kürtçe yazılmış “Mısılmani u Kurditya Mın Nivco Ma”(Müslümanlığım da Kürtlüğüm de Yarım Kaldı) adlı bir kitabı bulunmaktadır. 

10.09.2018

 

Hits: 1430